Olika typer av håravfall:

manligt håravfall

Manligt håravfall varierar från person till person. Dr O’Tar Norwood skapade en skala, Norwoodskalan, för att mäta grader av håravfall hos män. Genom att använda denna gradering samt titta på de olika kategorierna får man indikationer på hur mycket hår som behöver transplanteras till exempel, om det är :

Några män har områden i hårbottnen, som är särskilt känsliga för manliga könshormon. Höga halter av och hög känslighet för könshormonet dihydrotestosteron (DHT) leder hos män till en ökad risk att drabbas av håravfall. Lite förenklat kan man säga att hormonet orsakar att hårsäckarna, varifrån håren växer, skrumpnar. Slutligen blir hårsäckarna så små, att håren som tappas inte kan ersättas med nya och hårsäckarna klarar inte längre sin uppgift.
Manligt håravfall är ofta arftligt och börjar vanligtvis i 20-30 årsåldern men kan börja så tidigt som vid sjutton års ålder. Normalt brukar det börja med att håret vid tinningarna faller av. Efter hand blir håret tunnare även på toppen av huvudet.

manlig håravfall i stockholm
När man talar om manligt håravfall nämner man DHT (dihydrotestosteron), ett manligt könshormon som hämmar hårsäckarna och orsakar själva håravfallet. Det handlar dock inte om någon allvarligare hormonrubbning att drabbas av håravfall och i bedömningen av manligt håravfall anser vården inte att detta är en sjukdom. Att drabbas av håravfall är däremot fortfarande för många män tungt och påfrestande psykiskt. Om du drabbas av håravfall som är ärftligt (den vanligaste formen) så ser du oftast inte heller några tecken i hårbotten – du får inte eksem eller utslag utan hårfästet kryper upp på hjässan orsakat av att hårsäckarna krymper (på grund av könshormonet) och då får hårstråna helt enkelt mindre plats att växa på. Detta leder också till att hårstråna blir allt mindre och fjunigare för att slutligen försvinna helt.

Orsaker till manligt håravfall
...............................

Manligt håravfall är till 95 procent orsakat av ärftliga faktorer. Den vanligaste formen av håravfall hos män är androgenetisk alopeci som orsakas av hormonet dihydrotestosteron (DHT). Denna variant av håravfall är normalt begränsad till en viss del av skalpen, oftast främre delen av huvudet och hjässan. Anledningen till att inte alla hårsäckar drabbas beror på att vissa inte är känsliga för DHT. Vid en transplantation placeras dessa hårsäckar i det drabbade området där de behåller sina egenskaper och växer vidare utan att påverkas av DHT. Denna skillnad beror på hur mycket testosteron (manligt könshormon) som bryts ner i hårbotten och bildar dihydrotestosteron, DHT. Män med hög omvandling av testosteron får ett mer aggressivt håravfall och kommer snabbare att bli tunnhåriga.
Orsaker till manligt håravfall i stockholm
Forskningen kring manligt håravfall har ökat i takt med att män blivit mer medvetna och måna om sitt utseende. Det finns i dag en rad metoder som behandlar just manligt håravfall. Det du kan göra är att ta ställning till hur håravfall påverkar dig och agera därefter. Är det ett mindre problem så kan man anpassa exempelvis frisyr till mängden hår eller raka av sig håret. För dig som känner att du verkligen vill göra något åt ditt håravfall finns det olika vägar att gå.

Plastikkirurgi och håravfall
...............................

Plastikkirurgi har på senare år blivit allt mer populärt. Det finns olika metoder, vanligast är att man tar en bit hår från nacken som delas upp i små bitar som innehåller cirka 1-3 hårsäckar. Dessa transplanteras sedan till de kala områdena. Eftersom hårsäckarna i nacken inte berörs av det manliga könshormonet så tappar man inte det transplanterade håret. Dock brukar många rekommendera att man fortsätter med läkemedel också eftersom bäst resultat är att kunna behålla en del av sitt vanliga hår tillsammans med det transplanterade. Effekten av hårtransplantation varierar beroende på hur stor yta som är kal, hårkvaliteten i nacken samt skalpens elasticitet.